Vyhledávání

Google

Google linky

Postranní lišta

Kalendář

Čas: 03:52
Den: Čtvrtek
Týden: 42
Datum: 19. října
Rok: 2017

Svátek má:

Dnes: Michaela
Zítra: Vendelín
Pozítří: Brigita

Regiony

Sponzorované odkazy


Jídlo a pití
[ Jídlo a pití ]

·Lov olihní a recepty na jejich přípravu
·Pršut - oblíbená chorvatská pochoutka
·Lanýže - chorvatská pochoutka
·Záhorské Štrukle = Zagorje štrukli
·Likér Maraschino - sluneční rosa
·Ochutnejte speciality z fíků
·Potraviny
·Kuchyně jadranského přímoří a její speciality
·Chorvatská kuchyně

Články na téma

Zatím není žádný obsah pro tento blok.

Přihlášení

Přezdívka

Heslo

Bezpečnostní kód: Bezpečnostní kód' title='Bezpečnostní kód
Do tohoto pole vložte bezpečnostní kód:

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.
O Chorvatsku.cz - vše co potřebujete vědět: Jídlo a pití

Vyhledávání v tomto tématu:   
[ Jít na úvodní stránku ]

Jídlo a pití

Olihně jsou hlavonožci, kteří dorůstají až de délky 60cm a loví se v chorvatských vodách převážně v říjnu a listopadu, možný je ale i lov letních měsících. Dají se z nich připravit velmi chutné pokrmy.


  Komentáře - 1 Komentáře (1) Zobrazit celý článek Zobrazit celý článek Hodnocení článku: Hodnocení je 5
Publikoval : Klára - 12.07, 2012 (3430 čtenářů)  
Jídlo a pití

Pršut je druh sušené šunky, která se vyrábí z vepřové kýty. Tato specialita pochází původně z Itálie, kde se pod názvem prosciutto vyrábí již od pradávna. Do oblasti Jadranu se dostala s Benátčany, kteří zde vládli skoro 400 let. V různých oblastech Chorvatska mají pro pršut své vlastní recepty a nikde nebude chutnat stejně. Jako návštěvníci Chorvatska musíte tuto pochoutku jistě vyzkoušet! Pro milovníky pršutu pořádají Chorvaté již několik let Mezinárodní veletrh pršutu.


  Komentáře - 1 Komentáře (1) Zobrazit celý článek Zobrazit celý článek Článek zatím neohodnocen
Publikoval : Klára - 24.04, 2012 (2230 čtenářů)  
Jídlo a pití

Jedna z nejznámějších kulinářských specialit – lanýže – se pěstuje také v Chorvatsku. Zajímá vás, kde tyto houby rostou, jaké dobroty z nich můžete připravit a zda je snadné je sbírat?


  Komentáře - 1 Komentáře (1) Zobrazit celý článek Zobrazit celý článek Článek zatím neohodnocen
Publikoval : Klára - 28.02, 2012 (3080 čtenářů)  
Jídlo a pití

Štrukli jsou tradiční chorvatské jídlo pocházející z oblasti Záhoří, které je ale podáváno jako národní specialita v celém Chorvatsku. Štrukli mohou být servírovány jako předkrm, hlavní jídlo i zákusek, záleží na tom, zda je připravíte nasladko či naslano, zda je pouze vaříte, pečete nebo je po vaření ještě zapečete. Variant je opravdu mnoho. Připravili jsme pro vás pěkný jednoduchý recept, takže můžete tuto chorvatskou dobrotu ochutnat i vy.


  Komentáře - 1 Komentáře (1) Zobrazit celý článek Zobrazit celý článek Hodnocení článku: Hodnocení je 5
Publikoval : Klára - 07.12, 2011 (3370 čtenářů)  
Jídlo a pití Chorvatská specialita, likér Maraschino, pronikla do celého světa. Chcete se dozvědět, kde se pěstují třešně maraska potřebné k výrobě této dobroty, kde se jim daří, jak se sklízí a které slavné osobnosti si na likéru z nich pochutnávali? 
  Přidat první komentář Přidat první komentář Zobrazit celý článek Zobrazit celý článek Hodnocení článku: Hodnocení je 5
Publikoval : Klára - 30.07, 2011 (4007 čtenářů)  
Jídlo a pitíStudenti hotelové školy v Zadaru vydali kuchařku receptů z fíků – královny středomořského ovoce. Stala se ihned hitem sezóny. Vyzkoušejte některé recepty i vy!
  Přidat první komentář Přidat první komentář Zobrazit celý článek Zobrazit celý článek Článek zatím neohodnocen
Publikoval : Klára - 11.05, 2011 (4239 čtenářů)  
Jídlo a pitíSally nám odeslal(a) následující článek: "Tož jsem hodil čučku do sobotního cajtungu, a zgóml, žeje to v gébišu."Noviny a další média jsou plné "zlých Chorvatů", kteří nám zakázali "paštiky" . Pokud se nepletu, zákaz dovozu potravin, masa a pod. platí již několik let. Jak Chorvati tvrdí, přizpůsobují se pouze předpisům EU, a to je špatné.
  Komentáře - 1 Komentáře (1) Zobrazit celý článek Zobrazit celý článek Hodnocení článku: Hodnocení je 3.71
Publikoval : admin - 02.06, 2008 (6590 čtenářů)  
Jídlo a pití

V jídelníčku chorvatské Dalmácie se střetávají vlivy italské, maďarské, rakouské a díky Turkům i orientální kuchyně. Vznikají tak nepředvídatelné kombinace s původním kořením a způsoby přípravy jídel. U moře převládají v domácí kuchyni jednoznačně pokrmy z ryb či mořských plodů.  jídelníčku chorvatské Dalmácie se střetávají vlivy italské, maďarské, rakouské a díky Turkům i orientální kuchyně. Vznikají tak nepředvídatelné kombinace s původním kořením a způsoby přípravy jídel. U moře převládají v domácí kuchyni jednoznačně pokrmy z ryb či mořských plodů.


  Komentáře - 1 Komentáře (1) Zobrazit celý článek Zobrazit celý článek Hodnocení článku: Hodnocení je 4.5
Publikoval : admin - 12.01, 2007 (6706 čtenářů)  
Jídlo a pití

Chorvatská kuchyně je kuchyní, která je úzce spojena s chorvatskými regiony, histrorií a kulturou. Bouřlivé chorvatské dějiny, zapříčiněné polohou Chorvatska se projevují v chorvatských jídlech, které jsou kombinací různých oblastí. Projevují se zde vlivy řecké - Řekové v antických dobách vysázeli vinnou révu na ostrovech Vis a Hvar. Pro změnu Maďaři přinesli guláš a Turci zanechali sarmu (plněné zelné listy) a plněné zelené papriky a Italové zase různé druhy těstovin.  


  Přidat první komentář Přidat první komentář Zobrazit celý článek Zobrazit celý článek Hodnocení článku: Hodnocení je 2
Publikoval : admin - 17.12, 2006 (17002 čtenářů)  
Jídlo a pití

Dalmatská kuchyně vzhledem k výběru potravin a způsobu jejich zpracování odpovídá všem nutricionistickým doporučením a lékařským radám o zdravé a vyvážené stravě.V jídelníčku dalmatské hospodyňky jsou rozmanité ryby, škeble a raci, chobotnice, olíhně a sépie, olivový olej a nasolené a čerstvé olivy, zelená listnatá zelenina, rostliny, rostoucí volně v přírodě a aromatické byliny, dále mandle, fíky a vinné hrozny, med, hrozinky a zemědělské plodiny. Když hovoříme o masu, bezkonkurenční je dalmatská uzená šunka zvaná "pršut", která se udí a suší na větru (v době, když vane bóra). Podává se s ovčím sýrem. Další pochoutkou je jehněčí maso dušené v litinové nádobě zvané "peka", která je zahrabaná v rozpálených dřevěných uhlících. K tomu je ještě nutno dodat různé druhy vína, z nichž je stejně chutné bílé víno jako červené. Některé z těchto dalmatských druhů vína patří k deseti nejlepším výběrovým druhům vín na světě.


  Komentáře - 1 Komentáře (1) Zobrazit celý článek Zobrazit celý článek Hodnocení článku: Hodnocení je 5
Publikoval : admin - 18.10, 2006 (4941 čtenářů)