|
10 Nejčtenější · 1: Nejhezčí Chorvatské destinace - (34219 čtenářů) · 2: Na koupání pod vodopádem řeky Krka si přivstaňte - (22989 čtenářů) · 3: Jak se vyhnout dálničním poplatkům ve Slovinsku - (19783 čtenářů) · 4: Národní park Krka (Jiří Kalla) - (17513 čtenářů) · 5: Národní park Plitvická jezera - (16389 čtenářů) · 6: Poloostrov Pelješac zasáhl požár - (13539 čtenářů) · 7: Naše cesta do Buljarice (Černá hora) - (13494 čtenářů) · 8: Chorvatská kuchyně - (12131 čtenářů) · 9: Národní park Biokovo a hora Sv. Jure (Jiří Kalla) - (11047 čtenářů) · 10: Tip na výlet: nejvyšší hora dalmatského pobřeží Sv. Jure na kole (možno i autem) - (10885 čtenářů) |

V knihovně jsem nedávno narazila na knížku „Chorvatsko – dovolená s dětmi“. Její název mě zaujal a tak jsem si ji půjčila a prostudovala. Já ji zatím ještě na pár let odložím (děti mám moc malé), ale pokud se chystáte do Chorvatska s trochu staršími dětmi, které nebaví od rána do večera ležet na pláži a raději by někam vyšláply, může být pro vás tato kniha velmi dobrým a příjemným průvodcem.

Hned první den dopoledne jsme se vyrazili koupat na pláž. Svítilo sluníčko, bylo nádherně, voda teploučká a moře fajn. Po obědě jsme pomalu vyrazili do Omiše na prohlídku a na pokoupení nějakých drobností.

Na konci dovolené v roce 2007 jsem předběžně s paní Boženkou domluvil termín dovolené a cenu. Bylo domluveno 10 Є na osobu a noc. Ještě za celou dobu pobytu chtěla 30 Є za Olíka. Kočička byla zadarmo. Všechno bylo domluveno na 50 %. Okolo vánoc zvoní telefon a na druhé straně Boženka. Z jejího hovoru jsem pochopil jedno, že se synátor bude ženit a bude obývat NÁŠ spodní apartmán a že nám nabízí luxusní apartmán v prvním patře, ale je šestilůžkový. Na vše jsem odpovídal „DA“. Druhý den jsem vzal slovník a začal překládat dopis Božence s tím, že se raději budeme domlouvat e-mailem. Je to pro obě strany jednodušší.

Grifin nám odeslal(a) následující článek: Dubrovnik je chorvatské přístavní město, které se nachází na jihu Dalmácie na úpatí vápencového pohoří, s jedinečnou okolní subtropickou vegetací a umělecky a historicky unikátními stavbami. Město mělo 43 770 obyvatel v roce 2001 a 49 728 v roce 1991. Absolutní většinu obyvatel tvoří z 88,39% Chorvati. Je jedním z nejvýznamnějších turistických center Jaderského moře. Dubrovníku se říká také perla Jadranu.

Z národního parku Krka jsme se vypravili na večeři do Šibeniku. Několikrát jsme projeli okrajem centra města a hledali místo k zaparkování. Hledali jsme parkoviště v přístavu, které před deseti lety bylo zdarma. Teď je všechno zpoplatněné. Nakonec se mi podařilo najet na parkoviště za 10 kun na hodinu. Přestože jsme byli v placené zóně, nepochopil jsem, jestli lze stát v zákazech, zda znovu platit v zónách parkování atd. Zmatky nad zmatky. Nakonec jsem někde zaparkoval a hledali jsme nějaké dobré místečko na večeři.

Na neděli 19. srpna jsme si naplánovali cestu do NP Krka, kde jsme poprvé a naposledy byli právě před 10 lety. Po cestě jsme míjeli starobylé městečko Solin za Splitem, vyhořelé a shořelé lesy okolo Primoštenu a Šibeniku. V Primoštenu jsme si natankovali benzín a pokračovali dále. Směr na Krku byl velice dobře značen, až na několik směrovek ke konci, kdy směrovka rovně ukazovala na Nacionalni park Krka, doleva NP Krka – Skradin. Tak jsme se rozhodli jet rovně. Přijeli jsme, tak jako před deseti lety, na parkoviště, kde jsme si mysleli, že „zalepíme lupeně“ a pojedeme dolů. Jenomže za ty roky se situace změnila.

Když jsme se vraceli v úterý z Cetiny, tak jsme zaslechli, že se mezi sebou lidé od Katky baví o čtvrtečním výletu lodí na Bol. Tak jsme vznesli dotaz, jestli můžeme jet s nimi a za kolik. Katka nám řekla, že se zeptá, ale že asi za 160 kun na hlavu. Dala nám telefonní číslo a že jí máme večer ještě dát vědět, zda pojedeme nebo ne.