Vyhledávání

Google

Google linky

Postranní lišta

Kalendář

Čas: 03:46
Den: Pondělí
Týden: 26
Datum: 26. června
Rok: 2017

Svátek má:

Dnes: Adriana
Zítra: Ladislav
Pozítří: Lubomír

Regiony

Sponzorované odkazy


Počasí v Chorvatsku
[ Počasí v Chorvatsku ]

·O víkendu přijde do Chorvatska další vlna veder
·Co dělat, když na Jadranu prší

Články na téma

Zatím není žádný obsah pro tento blok.

Přihlášení

Přezdívka

Heslo

Bezpečnostní kód: Bezpečnostní kód' title='Bezpečnostní kód
Do tohoto pole vložte bezpečnostní kód:

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

Likér Maraschino - sluneční rosa

Publikováno: 30.07, 2011    Téma: Jídlo a pití

Chorvatská specialita, likér Maraschino, pronikla do celého světa. Chcete se dozvědět, kde se pěstují třešně maraska potřebné k výrobě této dobroty, kde se jim daří, jak se sklízí a které slavné osobnosti si na likéru z nich pochutnávali? 

Maraschino je italský název likéru vyráběného z třešní maraska, které se pěstují podél chorvastkého pobřeží. Recept na Maraschino byl vytvořen a zapsán na počátku 16. století v dominikánském kláštěře v Zadaru. Likér poprvé vyrobili klášterní lékárníci a nazvali jej Rosolj – slovo je odvozeno z latinského Ros solis nebo-li Sluneční rosa. Až později byl likér nazván Maraschino podle speciálního druhu třešně, z nějž je vyráběn.

Maraschino je známý především tím, že tvoří nedílnou součást mnoha koktejlů. Likér je charakterově suchý a komplexní. Díky trpkým višním a oříškovým peckám se vyznačuje nečekanou hloubkou. Chutná skvěle i samostatně nebo dokonce jako součást mnoha jídel, používá se do dezertů, zmrzlin a pohárů.

http://www.maminky.eu/jamalka/pictures/tresen_FotkyFoto_2486946_XS.jpg


Maraska, pěstování a sklizeň

Třešně maraska, které se používají k výrobě tohoto lahodného likéru, právě dozrávají a jsou připraveny ke sklizni. Plody jsou červené, nalité, plné šťávy, sladké s mírně kyselým podbarvením, ale hlavně s jedinečnou chutí. Na plantážích společnosti Maraska ve Vlačine poblíž obce Zemunik se pěstuje největší množství těchto stromů v Chorvatsku. Celkem je zde vysazeno asi 100 tisíc stromů.

Strom maraska neroste všude, potřebuje vhodnou půdu, teplotu, polohu, slunce, vzduch atd. Vhodné podmínky má právě v oblasti mezi Zadarem a Makarskou. Hlavním problémem pěstitelů ale není to, aby jim stromy pěkně rostly a rodily, tím největším problémem je sklizeň plodů. Sklidit jeden strom trvá až 4 hodiny. Česáč zvládne za den očesat pouze 4 stromy. Sklizeň ale musí proběhnout ve dvou týdnech, jinak už třešně nejsou kvalitní. Proto začínají pěstitelé využívat ke sklizni techniku.



Slavné osobnosti a maraschino

Maraschino si dával po obědě či večeři Napoleon Bonaparte. Milovníky Maraschina byli i francouzský král Ludvík XVIII, Karel X., Ludvík Filip a také ruský car Mikuláš I. Britský král Jiří IV. vyslal do Zadaru vojenské loďstvo, aby mu přivezlo sto krabic Maraschina pro královský dvůr v Londýně a guvernéry na Maltě a Korfu. Na žádost anglické královny Viktorie bylo Maraschino roku 1871 nakládáno na anglické lodě v zadarském přístavu Roku 1887 navštívil princ Waleský, později král, Jiří V. továrnu na výrobu likéru v Zadaru a při té příležitosti objednal obrovské množství tohoto výborného nápoje. V roce 1821 otevřel Girolamo Luxardo (konzul Sardinijského království v Zadaru) v Zadaru lihovar. Po osmi letech výroby získal exkluzivní vyznamenání za kvalitu vyráběného likéru od rakouského panovníka.

Maraschino popíjel Casanova, režisér Alfréd Hitchcock, spisovatelé Balzac a Baudelaire. Maraschino se podávalo na první a zároveň poslední plavbě Titanicu.


Ochutnejte také!



Publikoval: Klára

· Více o tématu Jídlo a pití
· Další články od autora Klára


Nejčtenější článek na témaJídlo a pití:

Chorvatská kuchyně

Možnosti

Hodnocení článku

Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 1

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné