Vyhledávání

Google

Google linky

Postranní lišta

Kalendář

Čas: 02:46
Den: Středa
Týden: 50
Datum: 13. prosince
Rok: 2017

Svátek má:

Dnes: Lucie
Zítra: Lýdie
Pozítří: Radana

Regiony

Sponzorované odkazy


Doprava do Chorvatska
[ Doprava do Chorvatska ]

·Pozor při cestě přes Slovensko!
·Kudy se proháněl Vinettou
·Na chorvatských dálnicích by mělo podražit mýtné
·Jak se vyhnout dálničním poplatkům ve Slovinsku
·Cestování nezletilých do Chorvatska
·Na letišti Kaštel mají mnozí cestující pochyby o bezpečnosti
·Kolony, kolony, kolony
·Ne v pátek
·Dálnici k moři trápily kolony

Články na téma

Zatím není žádný obsah pro tento blok.

Přihlášení

Přezdívka

Heslo

Bezpečnostní kód: Bezpečnostní kód' title='Bezpečnostní kód
Do tohoto pole vložte bezpečnostní kód:

Ještě nemáte svůj účet? Můžete si jej vytvořit zde. Jako registrovaný uživatel získáte řadu výhod. Budete moct upravit vzhled tohoto webu, nastavit zobrazení komentářů, posílat komentáře, posílat zprávy ostatním uživatelům a řadu dalších.

Likér Maraschino - sluneční rosa

Publikováno: 30.07, 2011    Téma: Jídlo a pití

Chorvatská specialita, likér Maraschino, pronikla do celého světa. Chcete se dozvědět, kde se pěstují třešně maraska potřebné k výrobě této dobroty, kde se jim daří, jak se sklízí a které slavné osobnosti si na likéru z nich pochutnávali? 

Maraschino je italský název likéru vyráběného z třešní maraska, které se pěstují podél chorvastkého pobřeží. Recept na Maraschino byl vytvořen a zapsán na počátku 16. století v dominikánském kláštěře v Zadaru. Likér poprvé vyrobili klášterní lékárníci a nazvali jej Rosolj – slovo je odvozeno z latinského Ros solis nebo-li Sluneční rosa. Až později byl likér nazván Maraschino podle speciálního druhu třešně, z nějž je vyráběn.

Maraschino je známý především tím, že tvoří nedílnou součást mnoha koktejlů. Likér je charakterově suchý a komplexní. Díky trpkým višním a oříškovým peckám se vyznačuje nečekanou hloubkou. Chutná skvěle i samostatně nebo dokonce jako součást mnoha jídel, používá se do dezertů, zmrzlin a pohárů.

http://www.maminky.eu/jamalka/pictures/tresen_FotkyFoto_2486946_XS.jpg


Maraska, pěstování a sklizeň

Třešně maraska, které se používají k výrobě tohoto lahodného likéru, právě dozrávají a jsou připraveny ke sklizni. Plody jsou červené, nalité, plné šťávy, sladké s mírně kyselým podbarvením, ale hlavně s jedinečnou chutí. Na plantážích společnosti Maraska ve Vlačine poblíž obce Zemunik se pěstuje největší množství těchto stromů v Chorvatsku. Celkem je zde vysazeno asi 100 tisíc stromů.

Strom maraska neroste všude, potřebuje vhodnou půdu, teplotu, polohu, slunce, vzduch atd. Vhodné podmínky má právě v oblasti mezi Zadarem a Makarskou. Hlavním problémem pěstitelů ale není to, aby jim stromy pěkně rostly a rodily, tím největším problémem je sklizeň plodů. Sklidit jeden strom trvá až 4 hodiny. Česáč zvládne za den očesat pouze 4 stromy. Sklizeň ale musí proběhnout ve dvou týdnech, jinak už třešně nejsou kvalitní. Proto začínají pěstitelé využívat ke sklizni techniku.



Slavné osobnosti a maraschino

Maraschino si dával po obědě či večeři Napoleon Bonaparte. Milovníky Maraschina byli i francouzský král Ludvík XVIII, Karel X., Ludvík Filip a také ruský car Mikuláš I. Britský král Jiří IV. vyslal do Zadaru vojenské loďstvo, aby mu přivezlo sto krabic Maraschina pro královský dvůr v Londýně a guvernéry na Maltě a Korfu. Na žádost anglické královny Viktorie bylo Maraschino roku 1871 nakládáno na anglické lodě v zadarském přístavu Roku 1887 navštívil princ Waleský, později král, Jiří V. továrnu na výrobu likéru v Zadaru a při té příležitosti objednal obrovské množství tohoto výborného nápoje. V roce 1821 otevřel Girolamo Luxardo (konzul Sardinijského království v Zadaru) v Zadaru lihovar. Po osmi letech výroby získal exkluzivní vyznamenání za kvalitu vyráběného likéru od rakouského panovníka.

Maraschino popíjel Casanova, režisér Alfréd Hitchcock, spisovatelé Balzac a Baudelaire. Maraschino se podávalo na první a zároveň poslední plavbě Titanicu.


Ochutnejte také!



Publikoval: Klára

· Více o tématu Jídlo a pití
· Další články od autora Klára


Nejčtenější článek na témaJídlo a pití:

Chorvatská kuchyně

Možnosti

Hodnocení článku

Průměrné hodnocení: 5
Účastníků: 1

Výborný

Zvolte počet hvězdiček:

Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
Špatné