Studenti hotelové školy v Zadaru vydali kuchařku receptů z fíků – královny středomořského ovoce. Stala se ihned hitem sezóny. Vyzkoušejte některé recepty i vy! Skupina třinácti studentů zadarské hotelové školy vydala kuchařku receptů z fíků. Mezi nimi nejsou jen recepty na různé druhy pečiva, dortů nebo jiných dezertů, ale i recepty na výrobu džemů nebo dokonce i fíkové zmrzliny. Recepty si studenti nevymysleli, ale posbírali z různých zdrojů, většinou od svých babiček, příbuzných, známých, ale recepty hledali i v restauracích, jež speciality z fíků nabízí. Dodnes byly recepty z fíků rozesety v několika kuchařských knihách. Nyní jsou všechny pohromadě. Fíky v Chorvatsku rostou samy, jsou zdravé a velmi chutné. Tak proč je nevyužít. Podívejte se na dva recepty z fíkové kuchařky: Bílý fíkový dort Ingredience na dortové pláty: 10 bílků, 30dkg cukru, 25dkg na malé kousky nakrájených fíků, 15dkg nasekaných vlašských ořechů, kůra z jednoho citrónu. Krém: 10 žloutků, 150g práškového cukru, 250g másla, šťáva z jednoho pomeranče. Na ozdobení: 500g šlehačky. Postup: Utřete cukr s bílky, přidejte fíky, ořechy a citrónovou kůru. Směs rozdělte na 3 části a upečte 3 pláty ve vymazané dortové formě. Poté utřete žloutky s cukrem. Až začne krém houstnout, přidejte máslo. Krém zchlaďte. Dortové pláty postříkejte pomerančovou šťávou a potřete krémem a vrstvěte na sebe. Nakonec ozdobte šlehačkou. Fíkové sušenky Ingredience: 1 hrnek cukru, 2 hrnky mouky, 1 hrnek másla, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 20dkg nasekané čokolády, 10dkg nasekaného ovoce – fíky, brusinky, rozinky, 2 vejce. Postup: Utřete vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte mouku, prášek do pečiva a dobře promíchejte. Potom přidejte čokoládu a ovoce. Na pečící papír tvořte lžící sušenky, pečtě asi 10 minut na 180 stupňů. Dobrou chuť!
Publikoval: Klára
|